|

Arap Baharı ve İran'da ki Protestolarda Siber Aktörler



Ali Can Gönüllü tarafından 2022-09-25 23:43:05 tarihinde yazıldı. Tahmini okunma süresi 4 dakika, 18 saniye.



Çalışmalarım için bağış yapmak isterseniz Patreon hesabımdan bağışta bulunabilirsiniz.

Blog adresinde yazılanlar sadece eğitim amacıyla deneysel olarak hazırlanmıştır. Konu içerisinde geçen yöntemleri kendi oluşturduğunuz test ortamında denemenizi tavsiye ederiz.
Herhangi bir tarih, yer ve/veya mekanda oluşacak zararlardan alicangonullu.org, alicangonullu.org yöneticisi ve/veya konu yazarı mesul değildir.

Merhabalar,

Öncelikle bu devasa konuya hoşgeldiniz diyerek söze girmek istiyorum ve ardından derhal anlatıma geçmek istiyorum zira konumuz çok uzun.

Öncelikle ufak bir siyasi tanıma değinme köşesi yapıp siyaseti hiç bilmeyen birinin dahi konuyu anlamasını istiyorum. 

Arap Baharı, Arap ülkelerinde halkların yıllardır başlarında olan liderlere karşı başlattıkları ve halen daha tüm ülkelerde bir nihayete ermemiş protestolar zinciridir.

İran Ayaklanması ise bir kadının başörtüsü yasağına uymamasından dolayı ülkenin güvenlik güçleri tarafından katledilmesi sonucu tüm ülkenin protestolara başlaması olayıdır.

Ancak bu olaylar nasıl başladı ve nasıl yayıldı? Öncelikle bu soruyla başlamak istiyorum.

Bu olayların yayılmasını sağlayan en büyük siber aktörümüz kendilerine Anonymous adı veren bir hacker grubudur. Bu hacker grubu genel olarak herkesten oluşmaktadır. Kendi deyimleriyle "hedefi aynı olan trenin geçici yolcuları" olarak hareket etmektedirler. 

Bu grup ilk olarak 2003 yılında 4chan adlı internet sitesinde ortaya çıkmıştır. Öncelik hedefleri internette standart şakalarla başlasa da daha sonrasında grup büyümüş ve çeşitli operasyonlarla bugünkü halini almıştır.

Ancak Anonymous grubunun bugün ünlü olmasını sağlayan olay(lar) ne saldırılar ne de tehditleridir. Anonymous'u asıl ünlü yapan olay Arap Baharını tetikleyen ilk aktivitesidir.

2010'lu yıllarda Lübnan'da büyük protestolar baş göstermiş ve ülkenin güvenliği riske girdiği için Lübnan hükümeti tarafından internet servisleri kısıtlanmıştı.

Anonymous bu olaya en attıktan sonra İngiltere üzerinden VPN sunucuları açarak Lübnan halkına bedava olarak bu hizmeti sunmuştur. Tüm internet erişimi açılan Lübnan halkı ise Twitter adlı sosyal medya platformu üzerinde birleşip protestolara çok daha fazla insanın katılmasını sağlamıştır.

Bu olayın benzerleri diğer Arap ülkelerinde de yaşanmıştır. Mısır'da Hüsnü Mübarek karşıtı gösteriler başladığı esnada Mısır Hükümeti internet erişimini kısıtlama kararı almıştır.

Bu karara çok sinirlenen Anonymous üyeleri, protestoculara desteklerini bildirmiş ve çok sayıda Mısır devlet sitesini hackleyerek veya DDoS ataklarına maruz bırakarak hizmet kesintilerine neden olmuştur.

Tüm bu protestolar düzenlenirken çeşitli anonim hesaplar ise sosyal medya üzerinden bu gösterilerin propagandasını yapıyor ve dezenformasyon yaratarak Arap Baharı projesinin reklamını yapıyorlardı.

Tüm bu aktivitelerinin sonucunda ise Arap ülkelerinin çoğunda iç savaş çıkmış ve hükümetler değişmiştir.

Bu atakların benzerleri diğer ülkelerde de yaşanmıştır. Bu ülkelerden biri ise Türkiye'dir. Ancak öncelikle Anonymous'un Türkiye kolunu oluşturan RedHack grubunu ele almalıyız.

RedHack grubu, 1990'lı yıllarda kurulmuştur. Sadece kendi ideolojilerini siber alanda yaymayı hedefleyen bu grup, 2013 Gezi Parkı olaylarının sanal ayağında aktif olarak yer alarak ünlü olmuştur.

2013 yılı Türkiye için çok karışık bir yıldı. Bu yıl içerisinde Gezi Parkı olayları çıkmış ve pek çok vatandaş yaralanmıştı. Ancak şimdi bu olaylardan biraz öncesine gideceğiz yani sene 2012'ye...

2012 yılı RedHack adlı bu grubun altın yılıydı. Tüm devlet kurumlarına zarar vererek kendi ideolojilerinden veya diğer ideolojilerden binlerce insanı bir araya getirmeyi başarmışlardı. Fakat onlar için bu yeterli olmayacaktı ki daha büyük bir hedef aradılar.

2012 yılında Gezi Parkı'nın yıkılma emri gerçekleştirilmek üzere gidilirken parkın içerisinde nöbet tutan protestocular gündeme gelmişti. RedHack ve Anonymous ise tam bu zamanda Türkiye'de propagandalara başlamıştır ve büyük bir kitleyi hem etraflarına hem de protestolara katmıştır.

Bu protestolar gerçekleşirken günün Türkiye Hükümeti, TV kanallarını sansürlemeye başladığında bu grup(lar) derhal harekete geçerek binlerce dezenformasyon bilgiyi Twitter üzerinden yaymışlardır. Algı operasyonlarında başarılı olmuş olacaklar ki toplanan insanlar TOMA'ların (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) önlerine atıyorlardı.

Sonuç olarak park yıkılmadı ve siyasi kararlar siber gruplar tarafından değiştirilmiş oldu.

Devamı yarın...